Пролог: Света Емилија
 

 

Житие: Света Емилија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мајката на Свети Василиј Велики. Во младоста сакаше доживотно да остане девојка, но беше принудена на брак. Роди девет деца и толку ги вдахнови со дух Христов, што петмина од нив станаа христијански светители, и тоа: Василиј Велики, Григориј - епископ Ниски, Петар - епископ Севастиски, Макрина и Теозвија. На старост устрои манастир, во кој живееше со својата ќерка Макрина. Таму се упокои во Господ на 8 мај, 375 година.

Тропар
О мајко од Бога благословена, Емелијо света, ревноста твоја младешка Господ ја умножи во утробата твоја и светот ја спозна силата Божја во децата кои како светила на родот човечки беа подарени. Радувај се, мајко, радувај се, подвижничке, и за нас моли се, ти која и првина и десеток на Бога Му подари.