Пролог: Преподобен Симеон Нов Богослов
 

 

Житие: Преподобен Симеон Нов Богослов

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој богоносен и голем отец на Црквата беше роден во Галата Пафлагониска, воспитан во Цариград и вбројан меѓу дворјаните на царевите Василиј и Константин Порфиророден. Остави с ? заради Христа и се повлече во манастир. Се подвизуваше под раководство на старецот Симеон, потоа беше игумен на манастирот на Св. Мамант и најпосле живееше како пустиник. Најголем богослов после Св. Григориј Богослов. Ја чувствуваше благодатта во своето срце. Неговите зборови се вистински духовни и богословски откровенија. Се упокои во 1032 година. Моштите му се чудотворни.

Тропар
Божествено озарение, отче Симеоне, се всели во душата твоја, и ти светило најсветло се покажа во светот, изгонувајќи ја темнината негова, и сите што ја одрекуваа благодатта на Духот, ги увери да ја бараат. Непрестајно моли Го Бог да ни дарува милост голема.