Пролог: Светиот свештеномаченик Партениј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Партениј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од островот Митилена. Подолго време беше хиоски епископ. Потоа го избраа за патријарх. Но заради извесни лажни достави дека работи против државата, Турците прво му нудеа да се потурчи, а кога тој одлучно ги одби, го обесија во 1657 година.

Тропар
Тагата наша во радост се претвори, о Господи, кога возљубениот пастир Партениј Небесата го прослави. Закрепнат од благодатта, достоен Христов до крај остана, молејќи се за оние кои пребиваат во смртна сенка. По неговите молитви и нас удостој н? до рајските предели да стигнеме.