Пролог: Преподобниот маченик Никита
 

 

Житие: Преподобниот маченик Никита

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум е од Албанија, но со словенско потекло. Како светогорски монах отиде во Серез и таму се препираше за верата со мулите. Не можејќи да го надвладеат со докази, Турците го подложија на маки, во кои Свети Никита Му ја предаде душата на Бога во 1808 година.