Пролог: Света Дросида
 

 

Житие: Света Дросида

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ќерка на царот Трајан. Заедно со пет други жени ја фатија како ги собира телата на постраданите Христови маченици и за ова царот жестоко ја искара. Оние пет жени беа тешко мачени и најпосле фрлени во растопен бакар, каде што Му ги предадоа своите души на Господ. А Дросида остана под строга царска стража. Но таа побегна од дворецот и самата себеси се крсти во една река. По осум дена Му ја предаде својата душа на Бога.

Тропар
Синаповото зрно се засрами гледајќи ја верата твоја, о Дросидо, невесто Христова, а твојот Женик побрза да удоволи на молбите, и пречистите раце твои ги удостои да се осветат за служба спасоносна. Радувај се, обручена девојко, која верата на петте монахињи ја прими и по патот кон небесата нив ги стигна за заедно да се радувате и за нас да се молите пред Христа нашиот Господ.