Пролог: Светата маченичка Антонина
 

 

Житие: Светата маченичка Антонина

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родена во Никеја. Апсена и свирепо мачена за верата Христова. Бог ? ја спаси душата и ја прослави занавек меѓу небесните ангели и верниците на земјата.

Тропар
Каде што делува благодатта, плотското мудрување сила нема, о света Антонина маченичке, раните и мачењата ништо не се, кога се споредат со болката на душата, која се моли за паднатоста човекова. Затоа, девственичке Христова, име ти е вечно на небесата, и постојано во срце на секоја душа христијанска, за која ти се молиш непрестајно пред Бога.