Пролог: Преподобен Акакиј
 

 

Житие: Преподобен Акакиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од селото Голица во Епир. Голем атонски подвижник, духовник и проѕорливец. Имаше многубројни небесни виденија. Неколкумина монаси ги благослови за подвиг на мачеништво. Се упокои во неговата деведесет и осма година, во 1370 година.

Тропар
Науката Христова место најде во срцето твое, кое благодатта го очисти и подготви за познание на Вистината, о Акакие оче наш преподобен. Станувајќи сведок Христов за многумина, кон спасение ги укрепи оние кои на тебе биле доверени, затоа Господ и нас да н? прибере по твоите свети молитви.