Пролог: Свети Евстатиј, архиепископ Антиохиски
 

 

Житие: Свети Евстатиј, архиепископ Антиохиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем ревнител и заштитник на Православието. Како таков особено се истакна на Првиот Вселенски Собор, каде што мудро и разумно го поби учењето на Ариј. Заедно со останатите Свети отци Евстатиј правилно исповедаше дека според Божествената суштина Исус Христос како Син Божји е рамен на Отецот и на Светиот Дух. После смртта на Св. цар Константин ариевците повторно некако претегнаа и почнаа немилосрдно да го гонат Православието. Свети Евстатиј беше симнат од неговиот престол и протеран најпрво во Тракија, а потоа во Македонија. Многу и долго страдаше, додека најпосле не Му ја предаде својата света душа на Бога, во 345 година.

Тропар
Гонење заради правда претрпувајќи устата твоја замолче – пастиру Христов, оставајќи го судот на Господа, Кого ти мажествено го исповедаше, не плашејќи се од силата на овој свет, која е немоќна пред вистината на Светлината. Радувај се, оче свет Евстатие, и за нас моли се, кои го чествуваме твојот свет спомен.