Пролог: Света Пијамука Мисирска
 

 

Житие: Света Пијамука Мисирска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Заради Христа не сакаше да се мажи, а се предаде на подвижнички живот во домот на својата мајка. Земаше само малку храна, и тоа секој втор ден, а времето го минуваше во молитва и созерцание. Се удостои со дар на проѕорливост. Мирно се упокои предавајќи Му ја душата на својот Женик Христос, околу 377 година.

Тропар
Го слушна Господ гласот на твоето молење, погледна на праведноста на срцето твое, каде Духот на милоста семе посеа, и ја услуша Силниот слугинката Своја, па на смрт не ги предава, о Пијамуко, ни тогаш, а ни сега, оние кои се надеваат на застапништвото твое пред Него.