Пролог: Преподобен Исихиј Ерусалимски
 

 

Житие: Преподобен Исихиј Ерусалимски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Презвитер и длабок богослов. Ученик на Св. Григориј Богослов. Особено е препорачливо неговото славно дело „За трезвеноумието и молитвата“. Современик и на Св. Ефтимиј Велики. Се упокои мирно околу 434 година.

Тропар
Знамените дружина света Богословска, од светлината благодатна Спасителот те објави, и тебе, Исихие, оче наш преподобен, кој не заостана трагајќи по Премудроста, и плодовите со нас ги сподели, радувајќи се со оние кои се радуват, а на сите нас твоите молитви ни се слова за поука и застапништво пред Господа, Кој поради тебе покажува милост голема.