Пролог: Свети Келестин, папа Римски
 

 

Житие: Свети Келестин, папа Римски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем ревнител на православната вера. За време на Третиот Вселенски Собор напиша послание против еретикот Несториј. Се упокои мирно во 432 година.

Тропар
Умот твој озарен од Божјата благодат ја спозна слободата која Христос ја дарува на оние кои одат во вистината, свети Kелестине, и ревноста те направи сотрудник на Словото, кое преку тебе се сведочеше на верните. За нас моли се, сега, да останеме на истиот пат, Кој нe води кон Вечната Светлина.