Пролог: Преподобен Тит Чудотворец
 

 

Житие: Преподобен Тит Чудотворец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од младоста Го возљуби Христа и го замрази овој суетен свет. Заради ова го остави светот, отиде во манастир и прими ангелски образ. Не жалејќи се себеси се предаде на скрбен и тесен монашки пат. Преку големо трпение ги стекна двете основни добродетели: послушанието и смирението и со нив ги надмина „не само браќата туку и сите луѓе“. Од младоста ја зачува чистотата на душата и телото. Во времето на иконоборната ерес се покажа како непоколеблив столб на Божјата Црква. Заради неговото големо смирение и чистота, Бог му даде дар на чудотворство и за време на животот и по смртта. А кога се пресели кај Господ, остави многубројни ученици зад себе. Се престави во 9 век.

Тропар
Небесата сведочат за твоите подвизи, преподобен оче наш Тите, земјата те восфалува со сведоштво на твоите ученици, кои по делата на верата твоја поитаа пред пастирските нозе твои, моли се за нас, исповедниче на Православието, моли се, чудотворче, и биди пред Христа застапник за нашето спасение.