Пролог: Светиот маченик Улпијан
 

 

Житие: Светиот маченик Улпијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Момче од градот Тир. Мачен за Христа од началникот Урбан, мачителот на Св. Амфијан (2 април). Најпосле го врзаа во вреќа заедно со еден пес и една змија и го фрлија во морето. Пострада и се прослави во 306 година.

Тропар
Морето телото твое го прими како бисер најскапоцен, Улпијане, очистен и измиен во крвта за Христа пролеана, а небесата кои ја објавуваат славата Божја, нова ѕвезда изнедрија – дом вечен за прослава на душата твоја молитвена, која се застапува пред Господа за сите кои го чествуваат твојот спомен.