Пролог: Светиот маченик Христифор
 

 

Житие: Светиот маченик Христифор

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем чудотворец. Особено почитуван во Шпанија. Нему народот најмногу му се моли против заразни болести и разни помори. Намачен за Христа и прославен од Него во 249 година.

Тропар
Достоен војник во свитата Господова си ти, Христифоре, а благодарноста кон Бога е неизмерна од сите нас, бидејќи Он нe удостои да ја видиме убавината на душата твоја, чистотата на срцето и силата со која те украси. Радувај се, мачениче, и нека по твоите молитви секогаш ни се подава храна за закрепнување и спасение, и душата наша се зарадува во Господовата градина.