Пролог: Светиот маченик Александар
 

 

Житие: Светиот маченик Александар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од градот Сида Памфилиска. Намесникот на царот Аврелијан го запраша кој и што е тој. На ова Александар му одговори дека е пастир на Христовото стадо. „А каде е тоа стадо?“, беше следното прашање. Александар одговори: „Низ целиот свет живеат луѓето коишто Христос ги создаде; од нив оние што веруваат во Него се Неговите овци, а тие што се отпадници од Создателот и им робуваат на созданијата и на делата на рацете човечки, на мртвите идоли, како што правите вие, тие се отуѓени од Неговото стадо и на Страшниот Суд ќе застанат од Неговата лева страна како кози“. Злобниот судија нареди најпрво да го бијат со воловски жили, а по ова го фрлија во огнена печка. Но огнот не му наштети. Потоа му го стружеа месото. Најпосле судијата нареди и му ја отсекоа главата. Но штотуку ја изрече таа пресуда судијата подлегна под злиот дух и побесне. Како што урликаше го поведоа накај неговиот бог идол, но патем ја испушти својата зла душа. Свети Александар пострада меѓу 270 и 275 година.

Тропар
Со радост се исполнуваат душите на верните, од споменот твој, свет Александре, кој науката за животот ја изучи од Животодавецот, по пат воден од Патеводителот, вистината ја спозна од Вистинскиот, бисер непоколеблив, сјајот Христов заблеска во страдањата твои, и молитвите пред Него принесени за нашите души постојано те прават застапник на нашето спасение.