Пролог: Свети Стефан, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Стефан, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на царот Василиј Македонец и брат на царот Лав Мудриот. На патријаршискиот престол дојде после Фотиј и со Црквата Божја управуваше од 889 до 893 година. Мирно се упокои и се престави кај Господ, Когошто многу Го љубеше.