Пролог: Преподобниот маченик Агатангел
 

 

Житие: Преподобниот маченик Агатангел

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Тракија. Служеше кај Турците и тие насилно го потурчија во Смирна. Како покајник се замонаши во манастирот Есфигмен на Света Гора. Мачен од совеста посака со својата крв да си го измие гревот. Отиде во Смирна и таму им ги покажа на Турците крстот и иконата на Христовото Воскресение. Го убија на 19 април 1819 година, во деветнаесеттата година од неговиот живот. По смртта му се јави жив на својот духовник Герман.

Тропар
Велик си ти, Агатангеле, затоа што големо е твоето покајание пред Господа, кое ја смири совеста, од оган обвинувачки запалена, и мир не даде на душата Твоја, додека не те приведе во крајно мачеништво. А Он, Пресветиот, ја прими твојата тежина и прости на возљубениот покајник. Затоа, денес, и постојано повикуваме: Господи, спаси и помилуј, по молитвите на Агатангел свети, кого Љубовта Твоја го приведе.