Пролог: Светите маченици Борис и Глеб
 

 

Житие: Светите маченици Борис и Глеб

Календар, житија, пости
Почеток
 
Синови на великиот кнез Владимир, којшто го покрсти рускиот народ. До Крштението Владимир имаше многу жени и деца од нив. Борис и Глеб беа браќа од една мајка. Пред смртта Владимир им ја раздели државата на сите свои синови. Но најстариот син, Свјатополк, кнез Киевски, посака да ги земе и деловите што им припаднаа на Борис и Глеб. Затоа испрати луѓе, па на едно место го уби Борис, а на друго Глеб. Овие давјца браќа беа необично побожни и во с ? богоугодни и ја сретнаа смртта со молитва и со срце воздигнато кон Бога. Нивните тела останаа нетлени и благоухани и беа погребани во Вишгород, каде што до денес од нив исходи благодатна сила, исцелителна за маките и болестите кај луѓето.

Тропар
Денес секоја душа на верните се весели, при пренесувањето на чесните ваши мошти, Борисе и Глебе: слепи прогледуваат, неми усти се одврзуваат, и неволните се утешуваат: бидејќи примивте од Христа Бога исцелителна благодат, молете се за нашите души!