Пролог: Многубројните маченици во Евгенија близу Цариград
 

 

Житие: Многубројните маченици во Евгенија близу Цариград

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на царот Аркадиј беа откопани мошти на многумина Христови маченици, а меѓу нив ги пронајдоа и моштите на Светиот апостол Андроник и оние на неговата помошничка Јунија (Рим. 16, 7). Тие мошти беа пронајдени според откровението од Бога што му се даде на еден клирик, Никола Калиграф. Нивните имиња ги знае само Господ, Којшто ги запиша во Книгата на Живите на небесата. Над моштите на Св. апостол Андроник во 12 век царот Андроник I изгради прекрасен храм.

Тропар
Сведоци на Божјата благодат, исповедници на верата која спасува, маченици свети во Евгенија, вас на кои сите коски ви се изброени, имињата во книгата на животот запишани. Денес, Црквата Христова ве прославува, по вашите свети молитви да бидеме спасени од Оној Кој вас во подвигот ве укрепи.