Пролог: Преподобната мајка Анастасија
 

 

Житие: Преподобната мајка Анастасија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Патриција и дама на дворецот на царот Јустинијан. Кога остана вдовица и виде дека царицата Теодора не ја поднесува, таа ненадејно се изгуби од Цариград и се најде во Мисирската пустина. Прочуениот духовник авва Данило ја потстрижа во ангелски образ и ја објави како монах Анастасиј евнух. Ова беше според нејзината желба, за полесно како жена да се спаси под машки лик, а и за да се сокрие од царевото трагање по неа. Потоа се затвори во тесна келија и во неа помина дваесет и осум години. Се упокои во 563 година. Пред нејзината смрт авва Данило ? го виде лицето светло како сонце.

Тропар
О света ученичке на бесмртниот Цар Небесен, животот земен воскресение доживува од благодатта подарена, за мноштво трудови кои ги принесе како туѓинка, осиновена се најде во прегратката Христова. Спомни си за нас, мајко преподобна, во молитвите твои принесени, за спасение на родот човечки.