Пролог: Светиот преподобномаченик Лука
 

 

Житие: Светиот преподобномаченик Лука

Календар, житија, пости
Почеток
 
Светогорски монах, кој пострада маченички на островот Митилина, бидејќи не сакаше да се одрече од верата христијанска. Затоа, од Турскиот судија му беше изречена осуда на смрт со бесење, која беше извршена во недела, на 23 март 1802 година. Неговото свето тело висеше три дена и три ноќи, а потоа Турците го симнаа и, со камен врзан на вратот, го фрлија во морската длабочина. Откако морето го исфрли неговото тело на брегот, христијаните го зедоа и чесно го погребаа. За сето тоа беше известен и придружникот на маченикот, Висарион, кој многу се израдува на тоа, а радосната вест им ја однесе на отците на Света Гора. А од моштите на светиот новомаченик Христов Лука се случија неколку чудесни исцелувања за слава на нашиот Бог. Амин!

Тропар
Чудесни се твоите патишта, Господи, светлината на денот не заоѓа додека Пастирот не ја побара овцата своја, затоа свети Лука маченикот покајно патешествие помина, со кое гарежот на страстите и душата ја очисти, со благодатт и застапништвото на Пресветата. Затоа денес ние го чествуваме и на неговите молитви се надеваме пред Престолот Божји.