Пролог: Свети Јаков, епископ и Исповедник
 

 

Житие: Свети Јаков, епископ и Исповедник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Не се знае ни местото на неговото раѓање ни местото на неговото епископство. Се знае само дека ги исполнил Христовите заповеди, подвизувајќи се многу во пост и во молитва и дека во времето на Копроним претрпел големи беди од иконоборците: глад, затвор и секакво подбивање. Најпосле Му ја предал својата света душа на Бога, Кому верно Му послужил во овој живот. Живеел и страдал во 7 век.

Тропар
Пример за подвижништво меѓу епископите, молитвенику кој Бога непрестајно Го призиваше, исповеднику на вистинската вера во Господа, Јакове свети исповедниче, маките и страдањата твојата душа ја прекалија, и до небесните дворови ја донесоа, моли се, свет пастиру, со Бога помирени да бидеме по твоите свети молитви.