Пролог: Светиот маченик Троадиј
 

 

Житие: Светиот маченик Троадиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострада за Христа како момче. Григориј Неокесариски го виде во видение како храбро ги поднесува маките за Христа с ѐ додека не го убија. И му ја виде душата кога му се раздели од телото и радосно иташе на небото. Свети Троадиј пострада и се прослави во 3 век.