Пролог: Светиот маченик Солохон
 

 

Житие: Светиот маченик Солохон

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум Мисирец и римски војник под војводата Кампан, во времето на царот Максимијан. Кога дојде царска наредба сите војници да им принесат жртви на идолите, Солохон се изјасни како христијанин. Истото тоа го направија и неговите двајца другари: Памфамир и Памфалон. Војводата нареди и ги биеја и ги мачеа со страшни маки, под коишто Памфамир и Памфалон издивнаа. Солохон остана и натаму жив и го ставија на нови маки. Така војводата нареди со меч да му ги отворат вилиците и да му истурат во устата од идолската жртва. Маченикот со заби го скрши железото и не го прими во себе идоложртвеното. Најпосле низ двете уши му прободија писарско перо и така го оставија да умре. Христијаните го зедоа маченикот и го однесоа во домот на една вдовица, каде што малку закрепна од храната, па продолжи да ги советува верните да бидат истрајни во верата и во маките за неа. Потоа Му вознесе благодарност на Бога, го заврши својот земен живот и се престави кај Господ во Небесното Царство, во 298 година.

Тропар
Како војник на царот земен, младоста сила ти подари, Солохоне голем војниче, но Христос те повика на служба света победоносна, о поборниче на вистинската вера, со твоите сотрудници Памфамир и Памфалон згазнавте на лагата змиска, маченички венец примајќи, Царство Небесно наследивте, и сега молете се за нашите души од небесните дворови.