Пролог: Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски
 

 

Житие: Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на иконоборството претрпе гонење и затвор. Се упокои за време на царот Теофил иконоборец (829 г. – 842 г.).

Тропар
Покорувањето на духовите не го сметаше за височина, о Евсхимоне, преподобен учителе, туку поучувајќи се од Христа, на подвигот подвиг додаде и со благодатта Негова на сите с? им постана, упатувајќи ги спасоносните молби кон височините. Радувај се, исповедниче, кој Иконата од вековите пред секого во вистината ја принесуваше и за нас моли се во неа да останеме.