Пролог: Светите маченички Пелагија, Теодосија и Дула
 

 

Житие: Светите маченички Пелагија, Теодосија и Дула

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овие три свети жени пострадаа за Господ. Пелагија и Теодосија прво трпеа во затвор и под маки, а потоа ги убија. Св. Дула, која беше слугинка, пострада и умре во Никомидија.