Пролог: Преподобен Талалеј
 

 

Житие: Преподобен Талалеј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Испосник сириски. Прво се подвизуваше во манастирот на Свети Сава Осветен, но потоа се насели на некои многубожечки гробишта прочуени по појави на демони и плашила. За да го победи стравот во себе со верата во Бога, Талалеј се насели таму и на гробиштата живееше долги години многу трпејќи од нападите на злите духови дење и ноќе. Заради големата вера и љубов кон Господ, Он му даде дар на чудотворство, па им направи многу добрини на болните и страдални луѓе. Се упокои околу 460 година.

Тропар
Ученику Христов, Талалее свети, Учителот те освети знаците на времињата да ги распознаваш, кои за покајание Он ги даде на родот човечки, во тебе Господ го исцрта патот на преумувањето, плачот на радоста и сладоста на молитвата. Тебе те молиме сега и секогаш, оче благодатен, за нас застапи се пред Престолот Вечен.