Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Реосветување на единствената Македонска Лавра во Полошко-кумановската епархија при манастирскиот комплекс на свети Георгиј с. Дељадровце (06.05.2008)

На  ден  06.05.2008 година,  на  празникот  посветен  во  чест  на светиот великомаченик Георгиј Победоносец - Ѓурѓовден,  во македонската лавра во Полошко-кумановската епархија при манастирскиот комплекс  на свети Георгиј, беше извршен чинот реосветување на возобновената манастирска црква која датира  од 19 век, и која во целост е возобновена и фрескописана, а манастирскиот комплекс комплетно уреден. Реосветувањето го изврши нашиот надлежен епархиски архиереј  Митрополит Полошко-кумановски господин Кирил  во сослужение на повеќе свештенослужители од Кумановското, Тетовското и Гостиварското архиерејско намесништво.

По Светата Архиерејска Литургија, Митрополитот Кирил ги пресече славските колачи принесени од кумовите. Покрај реосветувањето на манастирската црква, Неговото Високопреосвештенство  Митрополит Полошко-кумановски господин Кирил ги освети и новоизградената импозантна крстилница како и  манастирскиот конак со црковната трпезарија.

Местоположбата  и убавините на инфраструктирното уредување на манастирскиот комплекс привлекоа голем број  верници - посетители кои го збогатија чинот на реосветувањето, по што присутните продолжија со сеопшта црковно-народна веселба  во кругот на овој комплекс со песни и ора и меѓусебни дружења.

                      

                              

 

     

 

     

 

    

подготвил: Диме Змејкоски