Vesti i nastani
 
 
 
 
 

Чествување на празникот Св. Атанасиј на Тетовското Кале (31.01.2010)

Крунисувањето на овој  празнечен, неделен  Светоден  беше на Тетовското Балтепе - Кале во Црквата Св. Атанасиј, каде Митрополитот  Господин Кирил својата Беседа ја посвети на Светиот Атанасиј и неговите животни  дела, од кои со право е наречен Столб на Црквата и Татко на православието-додаде во своето обраќање.

Потоа Митрополитот Господин Кирил ги пререже кумските колачи  приложени од кумовите  со благослов за мир, здравје и бериќет  на нив, нивните семејства, и на целиот Православен Христијански народ на земјата.

На овој ден традиционално секоја година Тетовското Кале е посетено од голем број верници кои го прославуваат овој празник, во убавиот амбиент  во кругот на Црквата Св, Атанасиј.

 

       

 

        

 

 

Подготвил: Диме Змејкоски