На творците на филмот „Пропаст на империјата. Византиска лекција“ им е доделена награда „Златен орел“
 
 
 
 
 

На творците на филмот „Пропаст на империјата. Византиска лекција“ им е доделена награда „Златен орел“ (24.01.2009)

Доделувањето на наградата „Златен орел“, што е централен настан во светот на руската кинематографија, се одржа во петок на 25 јануари во најголемиот павилјон на „Мосфилм“.

Во жанрот којшто станува сѐ повеќе популарен – неигран филм – победи филмот на Олга Севастианова „Пропаст на империјата. Византиска лекција“. Премиерата беше на ТВ каналот „Роосия“ и предизвика голем интерес на најразлични слоеви од публиката.

Овој филм е издаден со македонски превод под покровителство на списанието „Премин“.  

 

                

 

 Извор: Патриархиа.ру